zondag 14 februari 2010

Een avondje Filemon



Met carnaval achter ons denk ik terug aan de succesvolle avond over alcohol met Filemon Wesselink die we onlangs hebben gehad. Op 29 januari zat de Popzaal van de Drufabriek bomvol met jeugdigen van 11 tot en met 18+ en heel veel ouders. Ze kregen daar een presentatie voorgeschoteld die insloeg als een bom. De beelden van hersenen van regelmatig drinkende jongeren logen er niet om.

Een bezorgde ouder uit Varsseveld gaf aan een werkgroepje te hebben opgericht om deze problemen onder de aandacht te krijgen. Twee meiden vertelden dat het geen enkel probleem is om onder de 16 jaar alcohol te krijgen in cafés, op kermissen en in disco’s. Robert Venderbosch, eigenaar van De Radstake, vertelde wat zij kunnen doen aan controle en handhaving en wijkagent Huub Heusschen vertelde dat tijdens Oud en Nieuw in onze gemeente twee jongeren naast de weg gevonden zijn die stomdronken waren en onderkoeld en per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd zijn. Ook dit zijn geen uitzonderingen meer in onze gemeente.

Iedere keer schrik je van deze verhalen. Zoveel jonge mensen, die zich mateloos te buiten gaan aan alcohol. Het is echt een probleem geworden. Ook in onze relatief rustige gemeente. De gevolgen zijn groot. Soms wordt op 12-jarige leeftijd al stevig gedronken. Een derde van de jongeren van 15 jaar is maandelijks wel een keer dronken. De jongens drinken meer dan de meisjes. Maar uit recent onderzoek blijkt dat twintig procent van de meisjes van 14 jaar in de afgelopen maand wel eens dronken is geweest. Dat is dus één op de vijf meisjes.

In alle openheid werd hier door de jongeren en ouders over gesproken. Ook werden allerlei opties genoemd om het tij te keren: vervroegen van sluitingstijden, duurder maken van alcohol, strengere politiecontrole. Och hoe vaak worden deze discussies niet ook aan de keukentafel gevoerd.
Wat mij het meest is bijgebleven is de opmerking van twee twaalfjarige meiden die vertelden dat bij er de verjaardagen in groep 8 regelmatig alcohol op tafel staat. Volgens hen moeten misschien de ouders een cursus opvoeden hebben. Zij moeten immers het voorbeeld zijn en regels stellen bij hun kinderen.

Het is goed dat we in onze gemeente in samenwerking met de GGD een alcoholmatigingtraject hebben waarin we als gemeente, verenigingen, scholen èn ouders samen proberen dit probleem aan te pakken.

0 reacties:

Een reactie posten